Ook Londense restaurants voelen de gevolgen van de Brexit voelbaar. Exquise zaken die gewoonlijk druk bezocht zijn en dure diners aan bankiers uitserveren, krijgen steeds vaker te maken met een voor hen onbekend fenomeen: lege tafels.

Als het minder gaat met de Londense City, dan merken restaurants in de rest van de stad dat meteen, zegt chefkok Richard Corrigan tegenover Bloomberg. Ook in zijn eigen zaak was het in juli minder druk dan normaal. Hij wijt dat aan de Brexit, die bankiers in het financiële hart van Londen nerveus maakt.

En niet alleen restaurateurs en andere horeca-uitbaters houden hun hart vast over wat komen gaat, ook toeleveranciers en cateraars vrezen de gevolgen van een vertragende Britse economie en een zwakke pond die de prijzen van geïmporteerd voedsel opdrijft.

Dat terwijl de Britse horecabranche tot voor kort booming was: het aantal restaurants nam de afgelopen vijf jaar met 21 procent toe. Nu overstijgt het aanbod de vraag: de omzetgroei van gevestigde zaken liep in aanloop naar het referendum al terug naar 1,3 procent.

Van fall-out naar shake out

Inmiddels gelooft driekwart van de door Bloomberg ondervraagde economen dat het VK in een recessie gaat belanden. En dat zal de horeca gaan voelen.

Tijdens de vorige recessie in 2009 liepen de inkomsten van horeca-uitbaters terug met 6,6 procent. Gaat dat nu weer gebeuren, dan kan de branche haar borst natmaken. Ter illustratie: het afgelopen jaar bedroeg de omzet van Britse eetgelegenheden naar schatting 36 miljard pond sterling. Een analist van N+1 Singer voorspelt dat de vraag net zo hard zal teruglopen als in 2009, maar dat de impact groter zal zijn omdat er nu significant meer restaurants zijn.

Een additionele bron van zorg voor veel restaurateurs is of ze bij een Brexit nog wel kunnen rekenen op arbeidskrachten uit de EU. Een ander gevolg van de Brexit: uitgestelde investeringen en afgeblazen deals. Zo heeft Revolution Bars Group Plc de geplande overname van 4 bar-restaurants in Edinburgh ter waarde van 16 miljoen pond afgeblazen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl